Alles over artificial intelligence (AI) en content creatie

Artificial Intelligence en Content

Artificial Intelligence, AI of kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich razendsnel. Content makers omarmen deze technologie want het bespaart tijd. De belofte van AI is dat deze snel 'slimmer' wordt en zonder enige inspanning, foutloze content maakt die je direct kunt gebruiken. Handig dus! Je kunt AI inzetten voor SEO, SEA het maken van betere advertenties, het schrijven van teksten als e-mails of je sociale media berichten. Er zijn ook al tools die je helpen bij plannen, het maken van een contentkalender of het prioriteren van je werkzaamheden of het maken van een projectplan. Een uitgebreid scala aan mogelijkheden dus. Kortom, de belofte is groot, maar is dit geschetste beeld juist? Is het inderdaad zo gemakkelijk en ben je als professionele content maker beter af?

Artificial intelligence (AI) schreef dit artikel

In dit artikel neem ik je mee in het gebruik van AI in je contentmarketing en het maken van content. Hiervoor gebruikte ik, je raadt het al, verschillende AI-instrumenten! Dit artikel is, op deze inleiding na, geschreven met behulp van AI. Het doel van dit artikel is om te laten zien hoe je AI gebruikt om tekst te maken. Dat kunnen blogteksten, e-mails of webpagina teksten zijn. Verderop in dit hoofdstuk volgt een opsomming van verschillende tools die je als professional kunt gebruiken om je dagelijks werk gemakkelijker te maken. Nu neem ik je mee in het productieproces van een nieuw hoofdstuk in het boek Content! Zuurstof voor je klanten. Het betekent dat de gegenereerde tekst exact is overgenomen, inclusief spel- en interpunctiefouten.

Om dit artikel te schrijven zijn de volgende AI-instrumenten gebruikt:

 1. ChatGPT; een chatrobot van de organisatie OpenAI inc. Een non-profit organisatie die open source AI ontwikkelt. De chatrobot is gemaakt op basis van een versie van een taalmodel, genaamd GPT-3. Je kunt er tegen praten alsof je tegen een mens praat en hij begrijpt wat je bedoelt. In februari 2023 is deze verbetert naar GPT-4.
 2. Deepl.com; een vertaaltool die gebruikt maakt van AI om tekst te vertalen tientallen talen. In ons geval is Engels-Nederlands gebruikt. Het is ook mogelijk om ChatGPT de opdracht te geven een in het Engels gegenereerde tekst te vertalen in het Nederlands, of deze direct in het Nederlands te laten schrijven. Kortom, een handige tool om je schrijfskills te verbeteren.

Voordat dit artikel is gepubliceerd, is de gegenereerde tekst dus volledig vertaalt vanuit het Engels naar het Nederlands met als doel een hoofdstuk over AI en het maken van content, te schrijven met behulp van AI. Wil j meer weten over AI-schrijftools dan lees je dat in dit artikel.

Wat is artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie?

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • What is Artificial Intelligence?
 • Translate into Dutch

Kunstmatige intelligentie, of AI, is de vermogen van een computer of machine om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk daarbij aan zaken zoals het begrijpen van taal, het herkennen van patronen, het leren van ervaringen en het nemen van beslissingen. AI kan worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën: specifiek of algemeen. Specifieke AI is ontworpen om een specifieke taak uit te voeren, zoals taalvertaling of beeldherkenning, terwijl algemene AI is ontworpen om elke intellectuele taak te kunnen uitvoeren die een mens kan. Er bestaan verschillende manieren om AI-systemen te bouwen, waaronder machine learning, regelgebaseerde systemen en hybride systemen die verschillende benaderingen combineren. AI heeft het potentieel om veel verschillende sectoren te revolutioneren en wordt al gebruikt in verschillende toepassingen, zoals zelfrijdende auto's, persoonlijke assistenten en gezondheidszorg.

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • Why use AI for contentmarketing?
 • Translate into Dutch

Er zijn verschillende redenen waarom een bedrijf AI zou kunnen gebruiken in hun contentmarketingstrategie:

 1. Efficiency: AI kan helpen bij het automatiseren en optimaliseren van verschillende taken, zoals contentcreatie, social media management en websitebeheer, wat tijd en middelen bespaart voor marketeers.
 2. Personalisatie: AI kan klantgegevens en -voorkeuren analyseren om personaliseerde content en aanbevelingen te leveren, wat kan leiden tot hogere engagement en conversies.
 3. Analyse: AI kan snel en nauwkeurig grote hoeveelheden data analyseren, wat waardevolle inzichten oplevert voor marketeers om weloverwogen beslissingen te nemen over hun content en marketingstrategie.
 4. Schalbaarheid: AI kan bedrijven helpen hun contentmarketinginspanningen te vergroten door taken te automatiseren en content te personaliseren voor een grote groep klanten.

Al met al kan AI een waardevol hulpmiddel zijn voor bedrijven die de efficiency en effectiviteit van hun contentmarketinginspanningen willen verbeteren.

De voordelen van artificial intelligence bij het maken van content

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • What are the advantages using AI in creating content
 • Translate into Dutch

Er zijn verschillende voordelen om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken bij het maken van content:

 1. Efficiency: AI kan helpen bij het automatiseren van taken zoals contentcreatie en bewerken, waardoor er tijd vrijkomt voor andere taken.
 2. Consistentie: AI kan helpen om ervoor te zorgen dat de content consistent is wat betreft toon, stijl en opmaak, wat vooral nuttig is voor bedrijven met meerdere schrijvers of voor content die in meerdere talen moet worden vertaald.
 3. Personalisatie: AI kan helpen om de content op maat te maken voor specifieke doelgroepen, wat het relevanter en aantrekkelijker maakt voor lezers.
 4. Creativiteit: AI kan helpen om nieuwe ideeën en combinaties van woorden, zinnen en afbeeldingen te genereren die mogelijk niet mogelijk zijn met traditionele methoden voor contentcreatie.
 5. Kosteneffectiviteit: Het gebruik van AI kan helpen om de kosten van contentcreatie te verlagen, vooral voor taken die tijdrovend zijn of specialistische expertise vereisen.

In het algemeen kan AI een waardevol hulpmiddel zijn voor het maken van content die efficiënt, consistent, gepersonaliseerd, creatief en kosteneffectief is. Houd echter wel in gedachten dat AI geen vervanging is voor menselijke creativiteit en oordeelsvorming en dat het in combinatie met traditionele methoden voor contentcreatie moet worden gebruikt.

Artikel over alles over marketing automation

De nadelen van artificial intelligence bij het maken van content

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • What are the disadvantages using AI in creating content
 • Translate into Dutch

Er zijn enkele mogelijke nadelen aan het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij het maken van content:

 1. Gebrek aan menselijke aanraking: AI-gegenereerde content kan het persoonlijke en menselijke emoties missen die ervoor kunnen zorgen dat content meer te relateren is en aantrekkelijk is.
 2. Kwaliteitszorgen: AI-gegenereerde content kan niet altijd van dezelfde kwaliteit zijn als content die door mensen is gemaakt en kan fouten of vergissingen bevatten die moeten worden verbeterd.
 3. Ethische zorgen: Er kunnen ethische zorgen zijn rond het gebruik van AI in contentcreatie, zoals het potentieel voor AI om vooroordelen te behouden of om menselijke banen te vervangen.
 4. Afhankelijkheid: Te sterk afhankelijk zijn van AI voor contentcreatie kan leiden tot een gebrek aan diversiteit in ideeën en perspectieven en kan ook het ontwikkelen van creatief denken en probleemoplossende vaardigheden belemmeren.

In het algemeen is het belangrijk om AI te gebruiken in combinatie met traditionele methoden en om rekening te houden met de mogelijke beperkingen ervan, terwijl AI wel een waardevol hulpmiddel kan zijn voor contentcreatie.

Hoe kun je artificial intelligence gebruiken in je content marketing?

De volgende commando's, ook wel prompt genoemd, zijn gebruikt voor ChatGPT

 • write an article that explains the different categories where AI can be used in content marketing
 • De Engelstalige tekst is vervolgens in Deepl vertaald. Je leest hieronder dus de onaangepaste, vertaalde tekst.

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om contentmarketing op vele manieren te transformeren. In dit artikel verkennen we de verschillende categorieën waarin AI kan worden gebruikt bij contentmarketing en hoe bedrijven er hun voordeel mee kunnen doen.

Contentcreatie: Een van de belangrijkste manieren waarop AI kan worden gebruikt in contentmarketing is voor het creëren van content. Door algoritmen voor natuurlijke taalverwerking (NLP) te gebruiken, kan AI geschreven content genereren, zoals artikelen en blogberichten, die qua stijl en toon vergelijkbaar is met bestaande content. Dit kan tijd en moeite besparen voor contentmarketeers die snel grote hoeveelheden content moeten creëren.

Content personalisatie: AI kan ook worden gebruikt om content te personaliseren door gebruikersgegevens en surfgedrag te analyseren om gepersonaliseerde content aan het publiek te leveren. Dit kan een relevantere en leukere gebruikerservaring creëren en de kans op betrokkenheid en conversie vergroten.

Contentanalyse en -optimalisatie: AI kan contentmarketeers helpen de prestaties van hun content te analyseren en verbeterpunten te identificeren. AI kan bijvoorbeeld de betrokkenheid en conversiepercentages van verschillende soorten content analyseren, waardoor marketeers hun contentstrategie kunnen optimaliseren.

Trefwoordonderzoek: AI kan helpen met zoekwoordonderzoek door de meest relevante en effectieve zoekwoorden te identificeren om op te nemen in content, wat de zoekmachineoptimalisatie (SEO) kan verbeteren en de content hoger kan laten scoren op de resultatenpagina's van zoekmachines (SERP's).

Beheer van sociale media: AI kan helpen bij het beheer van sociale media door taken te automatiseren, zoals het plaatsen en reageren op opmerkingen, wat tijd kan besparen en de efficiëntie van sociale-mediamarketinginspanningen kan verbeteren.

E-mailmarketing: AI kan helpen bij e-mailmarketing door gepersonaliseerde en gerichte e-mailcampagnes te maken, wat de kans op betrokkenheid en conversie kan vergroten.

Klantenservice: AI kan helpen bij de klantenservice door antwoorden op veelvoorkomende vragen van klanten te automatiseren, waardoor de efficiëntie van de klantenservice kan worden verbeterd en tijd kan worden vrijgemaakt voor complexere vragen.

Marktonderzoek: AI kan helpen bij marktonderzoek door inzichten te verzamelen over de doelgroep en concurrenten, wat de marketingstrategie en besluitvorming kan informeren.

Leadgeneratie: AI kan helpen bij leadgeneratie door potentiële leads efficiënter te identificeren en te kwalificeren, wat de efficiëntie van het verkoopproces kan verbeteren.

Ad targeting: AI kan helpen bij ad targeting door relevantere en meer gerichte advertenties te leveren aan het publiek, wat de kans op betrokkenheid en conversie kan verbeteren.

Kortom, AI heeft het potentieel om contentmarketing in veel verschillende categorieën te revolutioneren. Met behulp van AI kunnen bedrijven tijd besparen, de effectiviteit van hun content verbeteren en een betere gebruikerservaring bieden. Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Artificial intelligence en content formats

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • For what content formats can you use AI?
 • Het Engelstalige article is vervolgens vertaald door Deepl. Hieronder lees je het resultaat.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan worden gebruikt voor een breed scala aan contentformaten, waaronder geschreven content, afbeeldingen, video's en audio. Enkele specifieke voorbeelden van contentformaten waarvoor AI kan worden gebruikt, zijn onder meer:

Geschreven inhoud: AI kan worden gebruikt om schriftelijke inhoud te genereren, zoals artikelen, blogberichten en social media-updates, door algoritmen voor natuurlijke taalverwerking (NLP) te gebruiken om bestaande inhoud te analyseren en nieuwe tekst te genereren die qua stijl en toon vergelijkbaar is.

Afbeeldingen: AI kan worden gebruikt om afbeeldingen te genereren of bestaande afbeeldingen aan te passen met behulp van technieken als deep learning en computer vision. AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om realistische beelden te genereren van mensen of objecten die in werkelijkheid niet bestaan, of om automatisch tags of bijschriften toe te voegen aan beelden.

Video's: AI kan worden gebruikt om video's te genereren of bestaande video's aan te passen met behulp van technieken als deep learning en computer vision. AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om realistische video's te genereren van mensen of objecten die in werkelijkheid niet bestaan, of om automatisch bijschriften of ondertitels toe te voegen aan video's.

Audio: AI kan worden gebruikt om audio te genereren of bestaande audio te wijzigen met behulp van technieken als spraaksynthese en natuurlijke taalverwerking (NLP). AI kan bijvoorbeeld worden gebruikt om realistische spraak of muziek te genereren die klinkt alsof ze door een mens is gemaakt, of om audiobestanden automatisch om te zetten in geschreven tekst.

In het algemeen heeft AI het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop inhoud wordt gecreëerd en geconsumeerd.

Artificial intelligence en content distributie

De volgende commando's zijn ingevoerd in ChatGPT

 • How can AI improve the distribution of content?
 • De Engelse tekst is vervolgens vertaald met Deepl.

Er zijn verschillende manieren waarop kunstmatige intelligentie (AI) de distributie van inhoud kan verbeteren:

Gepersonaliseerde inhoudsaanbevelingen: AI kan gebruikersgegevens en surfgewoonten analyseren om gebruikers gepersonaliseerde content aan te bevelen op basis van hun interesses en voorkeuren. Dit kan helpen om de kans op betrokkenheid en conversie te vergroten, omdat gebruikers eerder geneigd zijn zich bezig te houden met content die voor hen relevant is.

Gerichte reclame: AI kan worden gebruikt om advertenties te richten op specifieke doelgroepen op basis van demografische gegevens, interesses en andere factoren. Dit kan helpen om de effectiviteit van reclamecampagnes te verbeteren en de kans op betrokkenheid en conversie te vergroten.

Beheer van sociale media: AI kan worden gebruikt om social media-accounts te beheren door posts te plannen, te reageren op opmerkingen en te interacteren met volgers. Dit kan helpen om de merkbekendheid en betrokkenheid op sociale mediaplatforms te vergroten en tijd te besparen voor contentmarketeers.

E-mailmarketing: AI kan worden gebruikt om gepersonaliseerde en gerichte e-mailcampagnes te maken, wat de kans op betrokkenheid en conversie kan vergroten.

SEO: AI kan worden gebruikt om content te optimaliseren voor zoekmachines door de meest relevante en effectieve zoekwoorden te identificeren om in de content op te nemen. Dit kan de zichtbaarheid van de inhoud in de zoekresultaten verbeteren en de kans op het aantrekken van gekwalificeerd verkeer naar de website vergroten.

In het algemeen kan AI helpen de distributie te verbeteren

Artificial intelligence en je contentkalender

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • How can AI assist in making, maintaining and managing a content calendar?
 • De Engelste tekst is vertaald door Deepl.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan op verschillende manieren helpen bij het maken, onderhouden en beheren van een contentkalender:

Contentcreatie: AI kan worden gebruikt om geschreven content te genereren, zoals artikelen, blogberichten en social media updates, die kunnen helpen om gaten in de contentkalender te vullen en tijd te besparen voor contentmarketeers.

Contentanalyse en -optimalisatie: AI kan helpen om de prestaties van bestaande content te analyseren en gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn. Dit kan de contentkalender informeren en helpen bij het prioriteren van de creatie van nieuwe content.

Beheer van sociale media: AI kan worden gebruikt om social media-accounts te beheren door posts te plannen, te reageren op opmerkingen en interactie met volgers. Dit kan helpen om een consistente aanwezigheid op sociale mediaplatforms te handhaven en ervoor te zorgen dat de contentkalender wordt gevolgd.

E-mailmarketing: AI kan helpen bij e-mailmarketing door gepersonaliseerde en gerichte e-mailcampagnes te maken, die vooraf kunnen worden gepland en aan de contentkalender kunnen worden toegevoegd.

SEO: AI kan worden gebruikt om content te optimaliseren voor zoekmachines door de meest relevante en effectieve zoekwoorden te identificeren om in de content op te nemen. Dit kan helpen om de zichtbaarheid van de inhoud in de zoekresultaten te verbeteren en de kans op het aantrekken van gekwalificeerd verkeer naar de website te vergroten.

In het algemeen kan AI helpen om het proces van het maken, onderhouden en beheren van een contentkalender te stroomlijnen, door taken te automatiseren en inzichten te verschaffen om de contentstrategie te informeren.

Skills voor het gebruik van artificial intelligence in je content

De volgende commando's zijn gebruikt voor ChatGPT

 • What skills do content creators need to deal with AI in the future?
 • De Engelstalige tekst is vertaald door Deepl.

Nu kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer ingang vindt in de contentmarketingindustrie, is het waarschijnlijk dat contentmakers bepaalde vaardigheden moeten ontwikkelen om effectief te kunnen werken met AI-tools en -technologieën. Enkele specifieke vaardigheden die contentmakers mogelijk moeten ontwikkelen om in de toekomst met AI te kunnen werken, zijn onder meer:

Datageletterdheid: Inhoudmakers zullen moeten begrijpen hoe ze gegevens moeten verzamelen, analyseren en interpreteren om AI-tools effectief te kunnen gebruiken. Dit betekent dat ze inzicht moeten hebben in de belangrijkste gegevens, zoals betrokkenheid en conversiepercentages, en dat ze tools zoals Google Analytics moeten kunnen gebruiken om gegevens te volgen en te analyseren.

AI-kennis: Contentmakers moeten de basisprincipes van AI en de werking ervan begrijpen en AI-tools en -technologieën effectief kunnen gebruiken. Dit kan inhouden dat ze moeten leren over specifieke AI-technologieën, zoals natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning, en moeten begrijpen hoe ze kunnen worden gebruikt in contentmarketing.

Creatief denken: Ondanks de vooruitgang op het gebied van AI zullen contentmakers nog steeds over sterke creatieve vaardigheden moeten beschikken om boeiende en originele content te kunnen genereren. Dit houdt in dat ze buiten de gebaande paden moeten kunnen denken en met nieuwe en innovatieve ideeën voor content moeten kunnen komen.

Aanpassingsvermogen: Omdat AI-technologieën zich blijven ontwikkelen, moeten contentmakers zich kunnen aanpassen en nieuwe vaardigheden en technologieën kunnen leren. Ze moeten op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de sector en openstaan voor nieuwe benaderingen en technologieën.

Om in de toekomst effectief met AI te kunnen werken, moeten inhoudmakers over een combinatie van technische en creatieve vaardigheden beschikken.

Content! Zuurstof voor je klanten

Dit artikel wordt bewerkt opgenomen in 8e druk van het boek Content! Zuurstof voor je klanten. Lezers van het boek zien precies hoe het bovenstaande artikel is bewerkt. Lezers van dit artikel zijn geïnformeerd over het maken van content met AI.

De hieronder tekst is niet geschreven door ChatGPT

Artificial intelligence integreert snel in het dagelijks leven

AI beeldbewerking Beeldcreatie met AI

Generative AI, oftewel content genererende AI, neemt snel een plaats in ons dagelijks leven in. Zo kondigen verschillende bronnen aan dat Microsoft al maanden actief is om ChatGPT te testen om als toepassing te dienen in voor ons bekende producten als Word, Outlook en PowerPoint. Op die manier ben je als gebruiker in staat bijvoorbeeld mailtjes te schrijven in de toon van een specifieke gebruikers. Ook meldt een bron dat Microsoft aan zijn zoekmachine, BING, wil toevoegen. Hiermee zou Microsoft zijn concurrent Google willen aftroeven. Sinds juli 2023 is ook Bard in Nederland beschikbaar, zeg maar de ChatGPT variant van Google.

Verschillende content creatie mogelijkheden met AI

Inmiddels is er een ware tsunami aan handige hulpmiddelen voor content creators beschikbaar. Denk daarbij aan:

Tekst

Hier een overzicht van handige AI-schrijftools die je kunnen helpen bij het schrijven van content. Deze AI-schrijftools vereenvoudigen het proces om content te maken, te verbeteren en te publiceren. De meeste tools kunnen SEO geoptimaliseerde content zoals blog, advertenties, landingspagina's, productomschrijvingen en social media berichten maken.

Beelden maken en of bewerken

Hier tref je een overzicht aan van handige AI beeldbewerkingstools tools die je kunnen helpen bij het maken van beeld bij je artikelen. Deze generatieve foto- en bewerkingstools maken het gemakkelijk om een beeld te creëren, te verbeteren en te publiceren. Wanneer je op zoek bent naar een AI-gedreven beeldbewerkingstool, zijn er verschillende functies waarop je zou moeten letten. Je leest er alles over in het artikel.

Video

Er zijn tientallen interessante, handige hulpmiddelen beschikbaar om jou als contentmarketeer te helpen. Een van mijn favoriete onderdelen in een workshop is voor mij altijd die praktische tooltjes, hulpmiddelen en handigheidjes die je kunt gebruiken om je dagelijks werk sneller, makkelijker en beter te doen. Daarom hier een overzicht van handige tools en hulpmiddelen voor video die jouw werk vandaag al kunnen verlichten!

Audio en spraakherkenning

Dit zijn meestal tools met de focus op Automatic Spech Recogognition (ASR), Automatische Spraak Herkenning. Het Deze instrumenten leggen de nadruk op akoestische producten en gebruiken taalmodellen om deze te verbeteren. Een artikel hiervoor verschijnt binnenkort.

Spraakherkenning

In het vakjargon wordt dit Natural Language Understanding (NLU) genoemd. Hierbij wordt spraak realtime herkend en omgezet wordt in bijvoorbeeld tekst, het transcriberen van spraak naar tekst of dat jouw spraak input wordt gebruikt om een visuele weergave mee te maken. Dat kan zover gaan dat AI zo goed transcribeert dat jouw spraakbericht zo goed wordt geïnterpreteerd dat jouw bedoeling en context hierbij wordt begrepen.

Tekst to Speach (TTS)

Andersom kan ook, van tekst naar spraak. Dit wordt in het vakjargon ook wel Tekst to Speach (TTS) genoemd. Dit kan kan voor content creators en merken gebruikt worden om bijvoorbeeld je merkbeleving consistent te maken en te houden.

Automatisch Content Herkenning

Deze categorie is vooral om content te scannen en een rapport te maken over plagiaat of om te beoordelen of content gegenereerd is door een chatbot. Hierover verschijnt binnenkort een artikel.

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing