3. Sociale Media (resized)
Alle sociale media kennen eigen huisregels. Deze hebben ook betrekking op de inhoud van posts. Als de inhoud van je bericht het sociale medium niet bevalt hebben ze altijd de keuze om je bericht te verwijderen. Maar wat is de meestvoorkomende aanleiding hiervan? Welke berichten berichten worden verwijderd en welke mogen blijven staan? Volgens een rapport van onlinecensorship.org, dat nét is verschenen, zijn het vooral berichten die naakt of valse namen bevatten die worden verwijderd. Onlinecensorship.org is een project van de Electronic Frontier Foundation en Visualizing Impact.

Welke berichten worden verwijderd door sociale media?

Onlinecensorship.org vroeg aan gebruikers om de redenen aan te geven waarom bepaalde accounts of berichten zijn verwijderd door een specifiek sociaal medium. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen berichten die naakt bevatten, geplaatst zijn onder valse namen, spam, verboden producten, drugs, criminaliteit, zelfkastijding, geweld, aanranding, misbruik, verspreiden van haat, inbreuk op copyright en ongepaste content. Al deze input leverde onderstaande grafiek op:

Grafiek sociale media

Toegegeven, de steekproef is klein, maar het geeft wel een globaal beeld van de redenen waarom content verwijderd wordt door sociale media. Facebook speelt hierbij de meest actieve rol. Al heeft het ook veruit de meeste gebruikers van de onderzochte kanalen. Onlinecensorship.org ontving 119 meldingen van Facebookgebruikers. 16 respondenten (13%) meldde dat Facebook hen vroeg om bewijs van hun identiteit om te laten zien dat het echt hun accounts waren. Daarnaast zijn berichten met naakt erin ook niet veilig. De Facebook guidelines over dit onderwerp zijn niet helemaal helder. Zo staat het sociale netwerk naaktafbeeldingen van het geven van borstvoeding en kunst toe. Toch gaven mensen aan dat berichten met die inhoud zijn verwijderd. Dit geldt ook voor berichten met naakt van educationele waarde.

Wat doe je ertegen?

Allereerst kun je natuurlijk alleen berichten plaatsen die voldoen aan de huisregels. Dat is de verstandigste optie. Mocht het toch misgaan, dan kun je tegen verwijdering van een account of bericht in beroep gaan. Ongeacht de reden van de verwijdering vonden gebruikers van alle platformen dit proces vervelend en onduidelijk. Bijna 50 gebruikers hoorden zelfs nooit meer iets van de sociale media.

Meer weten over sociale media?

Neem contact op met Antal de Waij

Bron: Niemanlab.org