7 contentmarketing doelstellingen die elk bedrijf heeft
Naast de doelstellingen die direct gerelateerd zijn aan de customer journey, zijn er ook specifieke of subdoelstellingen waarin content een rol speelt. Ik noem ze subdoelstellingen, omdat deze niet direct gerelateerd zijn aan een van de doelstellingen genoemd in de customer journey. Ze vormen een onderdeel van een groter geheel van activiteiten. Hier tref je zeven doelstellingen aan die vrijwel elke organisatie in meer of mindere mate nastreeft.
1. Beter vindbaar worden in Google
Deze subdoelstelling haakt in op de wens van bedrijven om meer zichtbaar te zijn in het digitale domein. De strategie van Search Engine Optimalisatie (SEO) sluit hierbij naadloos aan.
2. Meer traffic naar je website
Je wilt graag zo veel mogelijk bezoekers op je blog, je homepage of misschien een specifieke product pagina. Dat méér mensen uit je doelgroep in aanraking komen met je website, stelt jou in de gelegenheid je boodschap te vertellen. Meer bezoekers betekent vaak meer klanten. Hiervoor is de inzet van content nodig, gecombineerd met een uitgekiende contentdistributiestrategie. Zorgen voor meer websiteverkeer kan op heel veel verschillende manieren.
3. Realiseren van winkeltraffic
Meer winkeltraffic is ook vaak een doelstelling. Klanten in je winkel doen de kassa rinkelen, zo eenvoudig is het. Maar hoe trek je ze naar je (online) winkel? Je kunt dit realiseren met content door in te spelen op specifieke behoeften (bijvoorbeeld productbeschrijvingen) of door voorraadinformatie inzichtelijk te maken, zodat klanten niet voor niets naar de winkel komen. Dat noemen we nuttige (utility) content.
4. Customerservice en content
Customerservice beschouwen bedrijven vaak als kostenpost. Het direct beantwoorden van vragen door servicemedewerkers is een relatief dure activiteit, waarop bedrijven graag kostenbesparingen realiseren. Waardevolle, relevante content die de pijnpunten van klanten voor, tijdens en na aankoop kan weghalen, werkt echter juist vaak kostenbesparend. Customerservice-organisaties weten vaak waar klanten tegenaan lopen. De antwoorden of oplossingen worden online geplaatst, zodat iedereen ze kan zien. Content als service wordt steeds meer ingezet als strategie voor een betere klantbeleving en ondersteuning van de klantreis. Gesteund door de technische ontwikkelingen dat het relatief makkelijk is om een chatbot te bouwen en hiermee service te verlenen op je website. Je versterkt hiermee de band met de klant. Kennis delen en de klant nader kennis laten maken met bepaalde onderdelen of toepassingen van je product is ook een vorm van customerservice. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat klanten andere klanten helpen, bijvoorbeeld via een forum.
5. Realiseren van nieuwsbriefinschrijvingen en volgers op social media
Het aanzetten tot actie betekent niet altijd dat er een transactie plaatsvindt. Soms wil je als organisatie gewoon een onderdeel van je communicatie versterken. Deze subdoelstelling kan een KPI zijn voor het realiseren van meer awareness of meer mensen die jouw producten of diensten overwegen. Nieuwsbrieven en social media zijn de kanalen waarop je dat kunt realiseren. Het aanzetten tot actie kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een call-to-action toevoegen aan bestaande content. Je kunt mensen ook direct aanspreken in artikelen en socialmediaberichten door te vragen of zij zich willen inschrijven voor je nieuwsbrief. Veel nieuwbriefinschrijvingen worden automatisch opgevolgd met marketing automation.
6. Talent recruitment
Iedere organisatie heeft graag medewerkers bij wie er sprake is van een ‘match made in heaven’, maar echt talent is schaars. Je kunt content inzetten om deze mensen te vinden of aan te trekken. Organisaties kiezen er vaak voor om hun missie, visie en organisatiecultuur online weer te geven. De content vertelt dan hoe gezellig, uitdagend en interessant het is bedrijf is. Het bedrijf hoopt op een ‘klik’ met de bezoeker. Vaak kunnen mensen meteen hun cv achterlaten. Content voor recruitment wordt steeds vaker geplaatst op speciale ‘Werken bij’-websites.
7. Crisiscommunicatie
Alle content bij elkaar vormt de online vertegenwoordiging van een organisatie, ook tijdens een crisis. Wanneer zich een crisis voordoet, weerspiegelt zich dat op al je kanalen. Een crisis verspreidt zich via social media sneller dan ooit tevoren en iedereen kan commentaar leveren. Vaak gebeurt dit zonder enige nuancering. ‘Een reputatie komt te voet en gaat te paard’ zeggen ze weleens. Voor je het weet tasten de meningen van enkele individuen je reputatie aan. Het belangrijkste van crisiscommunicatie is crisismanagement. Je zorgt voor tegenwicht door middel van content in de vorm van statements, analyses, verbeteringen en uitleg.