Social media

Sinds de komst van het internet zijn we gewend geraakt aan een interactieve manier van communiceren. Vroeger, toen we massaal met het hele gezin naar de radio luisterden waren we gewend om alléén te luisteren. Terug praten was onmogelijk. Enige tijd later, toen de televisie haar intrede maakte, veranderde dit niet. Ook tegen een beeldbuis kun je niets zeggen.

De komst van het internet veranderde alles. Dit was een plek waar alle mediavormen bij elkaar kwamen. Het medium ontwikkelde zich in razend tempo door. Tegenwoordig zijn er dan ook gigantisch veel mogelijkheden. Audio, video en tekst leven er in harmonie. Zeker door de komst van social media is reageren op een mediaboodschap gemakkelijker dan ooit. Wil je reageren op een podcast? Stuur de maker een tweet of stuur een comment op zijn blog. Wil je de cameraman complimenteren met het camerawerk in een YouTube video? Stuur een berichtje! De lijnen tussen zender en ontvanger zijn korter dan ooit.

Iedereen weet ondertussen wat social media zijn: Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zijn de grote spelers. Maar er zijn méér social netwerken dan de ‘grote vier’. Om hier meer inzicht in te krijgen moeten we eerst kijken naar de definitie. De onderzoekers Kaplan en Heinlaen hebben in een onderzoek de definitie wetenschappelijk vastgesteld.

Definitie social media

Social media zijn een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van web 2.0 en de creatieve uitwisseling van user generated content. – Kaplan & Haenlein (2010)

Ruim omschreven is social media een verzamelterm voor heel veel verschillende online mediaplatformen waar gebruikers de inhoud voor verzorgen. Deze definitie is misschien ruimer dan je verwacht. Het gaat dan ook verder dan alleen Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Ook blogs, Wikipedia en videosites zoals Vimeo en YouTube horen bij de social media. Zolang de bezoekers maar bij kunnen dragen aan de informatie die te vinden is op het sociale platform.

Wil je meer weten over social media?

Neem dan contact op met Antal de Waij.