De geschiedenis van het internet

Geschiedenis van het internet

Wat is eigenlijk de geschiedenis van het Internet? Er zijn verschillende dagen waarop de verjaardag datum van het internet wordt gevierd. Hieronder een overzicht van historische data die de geboorte van het internet weerspiegelen. Op 17 november 1988 werd het Nederlandse Internet geboren. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingen van het hele internet.

1965 MIT Lincoln Lab

De geschiedenis van het internet begint wanneer twee computers in het MIT Lincoln Lab communiceren voor het eerste met elkaar waarbij ze gebruik maken van het packet-switching technology. Dit zorgt ervoor dat informatie efficiënter kan worden uitgewisseld

1968 Eerste aanzet

Het bedrijf Beranek and Newman, Inc. (BBN) onthult het systeem van Interface Message Processor (IMP) een soort protocol. Dat jaar krijgt het bedrijf opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het bouwen van het ARPANET.

1969 ARPANET 

ARPANET het jaar waarin onder auspiciën van de Amerikaanse defensie vier computers met elkaar gelinkt werden op het `Advanced Research Projects Agency Network'.

1972 Internet Working Group

Ray Tomlinson, werkzaam bij het bedrijf Beranek and Newman, Inc. introduceert netwerk email. De werkgroep voor het werkbaar krijgen van het internet  onder de naam "The Internetworking Working Group (INWG)" adresseert het belang voor gestandaardiseerde protocollen die later onze huidige e-mails naar elkaar met elkaar laten werken.

1973 Internet wordt geboren

De wereld wordt letterlijk veroverd omdat de University College of London en Royal Radar Establishment (Noorwegen) worden verbonden met ARPANET. The term Internet is geboren.

1974 TCP Protocol

Vinton Cerf en Bob Kahn die ook wel de vaders van het internet worden genoemd publiceren een artikel "A Protocol for Packet Network Interconnection," die het TCP protocol openbaar maakt.

1976 Eerste e-mail verzonden

De Engelse koningin Elizabeth verstuurt haar eerste e-mail. Een mijlpaal in de geschiedenis van het internet omdat een wereldberoemd staatshoofd online ging.

1982 en 1983 TCP/IP protocol

Op 1 januari 1983 ontstond een overkoepelend netwerk dat de communicatie tussen verschillende systemen kon verwerken onafhankelijk van de onderliggende hardware. Verschillende netwerken en werden met elkaar verbonden door het TCP/IP protocol ontwikkelt door Vinton Cerf en Robert Kahn.

1983 Domein Naam Systeem

Het Domein Naam Systeem (DNS) wordt gevormd met de inmiddels bekende begrippen .edu, .gov, .com, .mil, .org, .net, and .int. Het zorgt ervoor dat websites een naam krijgen in plaats van een nummer zoals 123.456.789.10. Namen zijn immers makkelijker te onthouden.

1984 Cyberspace

Het ARPAnet werd gesplitst in een militair- en een publiek deel. In dat jaar schreef William Gibson, auteur van "Neuromancer," voor het eerst het begrip "cyberspace."

1988 Nederland krijgt toegang

Het Nederlandse Centrum voor Wiskunde en Informatica krijft op 17 november 1988 om 14.28 uur als eerste Europese instelling toegang tot het NSFnet, het netwerk dat uitgroeide tot het wereldwijde internet. De start van de geschiedenis van het Nederlandse internet.

1989 De eerste commerciële internetprovider

World.std.com is de eerste commerciële internetprovider waarmee je kunt inbellen.

1991 Programeertaal HTML

Tim Berners-Lee heeft zijn software voor het World Wide Web klaar het heet HTML. Baanbrekend werk, waarmee je van het ene document naar een andere kunt linken. Dit is de manier waarop het internet nog steeds werkt.

1991 WWW ontstaat

CERN introduceert het World Wide Web.

1992 Audio en video wordt verspreid

De eerste audio en videobeelden worden via internet verspreid. Surfen op het internet wordt populair.

1993 De groei zit erin

Het aantal websites groeit. Er zijn inmiddels ruim 600 websites waaronder het Amerikaanse Witte Huis en de Verenigde Naties. Het aantal computers verbonden aan het internet groeit naar ongeveer 2 miljoen.

1994 Netscape browser

Netscape Communications wordt opgericht en ontwikkelt een browser. Evenals Microsoft die dat doet voor Windows 95.

1994 Yahoo!

Yahoo! wordt opgericht door twee studenten van de Stanford Universiteit. De website diende als gids op het wereldwijde web.

1995 Particulieren kunnen inbellen

Compuserve, America Online en Prodigy beginnen internettoegang te verkopen. Amazon.com, Craigslist en eBay worden opgericht en gaan live.

1998 Google wordt opgericht

De Google zoekmachine wordt ontwikkelt en veranderd de wijze waarop mensen op internet surfen volledig.

2003 WordPress en LindenLab opgericht

WordPress wordt gelanceerd om vervolgens het meest populair websiteplatform te worden ter wereld. Het bedrijf LindenLab lanceert Second Life een 3D virtuele wereld. Hierin kunnen mensen elkaar virtueel ontmoeten via een avatar.

2004 Social Media een nieuwe vorm van internet

Facebook gaat online en dit is dan ook de start van social media.

2005 YouTube start 

YouTube.com lanceert en zal enkele jaren later door Google gekocht worden. Democratisering van video is een feit. Gebruikers en makers van video's veranderen de manier waarop wij dagelijks video's bekijken.

2006 Twitter start

Twitter lanceert en de oprichter Jack Dorsey, stuurt de eerste tweet: "just setting up my twttr." Deze tweet zal later verkocht worden als NFT voor 2,3 miljoen dollar.

2008 Blockchain

Een nieuw type internet ontstaat genaamd blockchain. Hoewel het concept in 1982 door wetenschapper David Chaum wordt beschreven is er iemand, of een groep van mensen, dat is niet helemaal duidelijk, genaamd Satoshi Nakamoto die het ontwerp zo maakt dat dit nieuwe type internet controles kan uitvoeren zonder tussenkomst van een derde partij. Dit protocol heet 'prove of work' wat erop neerkomt dat computers via de blockchain een betrouwbare methode hebben wanneer gegevens aan de blockchain worden toegevoegd. Zie verder 2009

2009 Bitcoin

Bitcoin wordt geboren. Nakomoto (zie hierboven) gebruikte de uitgevonden technologie bij het ontwerpen van de bitcoin die hij gebruikt als een grootboek (ledger) om transacties in het netwerk te verifiëren. Daarmee is bitcoin een decentrale digitale munteenheid geworden die zonder tussenkomst van een persoon (administrator) kan worden verstuurd via het bitcoin netwerk. Transacties in dit netwerk worden geverifieerd door computers (nodes) door middel van een algoritme en vastgelegd in een openbaar register genaamd de blockchain.

2010 Pinterest en Instagram

Facebook bereikt 400 miljoen actieve gebruikers. Pinterest en Instagram lanceren.

2015 Ethereum en Non-Fungible Tokens (NFT's)

Hoewel er een experimentele voorloper van NFT's was in 2014 wordt het ontstaan van NFT's toegeschreven aan een project genaamd, Etheria, tijdens een congres, DEVCON 1. Dit was Ethereum's eerste developer congres, in Londen na de lancering van de Ethereum blockchain in 2015.

2022 AI ChatGPT

Een Artificial Intelligence Chatbot wordt gelanceerd op 30 november 2022. Binnen een week na de launch werd de miljoenste gebruiker geregistreerd. Op 15 december werd een nieuw ChatGPT model gelanceerd.

2023 Artificiële Intelligentie is mainstream

Als je helemaal onderaan dit artikel bent beland dan weet je het al, AI is mainstream. Iedereen gebruikt het en alle investeringen die in het internet worden gedaan zijn vrijwel allemaal gerelateerd aan Artificial Intelligence. Sinds begin 2023 schieten AI-bedrijven als paddestoelen uit de grond, allemaal met interessante oplossingen hebben voor hun eigen niche. Denk aan Google Bart, in Nederland sinds juli 2023 maar de lijst van tools is bijna oneindig om hier op te noemen. Hier zie je een overzicht van handige tools:

Heb je aanvulling op de geschiedenis van het internet? Laat het ons weten in de comments!

Categories: Digital Marketing / Tags: , /

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing