De geschiedenis van het internet

Geschiedenis van het internet

Wat is eigenlijk de geschiedenis van het Internet? Er zijn verschillende dagen waarop de verjaardag datum van het internet wordt gevierd. Hieronder een overzicht van historische data die de geboorte van het internet weerspiegelen. Op 17 november 1988 werd het Nederlandse Internet geboren. Hieronder een overzicht van de ontwikkelingen van het hele internet.

1965

De geschiedenis van het internet begint wanneer twee computers in het MIT Lincoln Lab communiceren voor het eerste met elkaar waarbij ze gebruik maken van het packet-switching technology. Dit zorgt ervoor dat informatie efficiënter kan worden uitgewisseld

1968

Het bedrijf Beranek and Newman, Inc. (BBN) onthult het systeem van Interface Message Processor (IMP) een soort protocol Dat jaar krijgt het bedrijf opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie voor het bouwen van het ARPANET.

1969

ARPANET het jaar waarin onder auspiciën van de Amerikaanse defensie vier computers met elkaar gelinkt werden op het `Advanced Research Projects Agency Network'.

1972

Ray Tomlinson, werkzaam bij het bedrijf Beranek and Newman, Inc. introduceert netwerk email. De werkgroep voor het werkbaar krijgen van het internet  onder de naam "The Internetworking Working Group (INWG)" adresseert het belang voor gestandaardiseerde protocollen die later onze huidige e-mails naar elkaar met elkaar laten werken.

1973

De wereld wordt letterlijk veroverd omdat de University College of London en Royal Radar Establishment (Noowegen) worden verbonden met ARPANET. The term Internet is geboren.

1974

Vinton Cerf en Bob Kahn die ook wel de vaders van het internet worden genoemd publiceren een artikel "A Protocol for Packet Network Interconnection," die het TCP protocol openbaar maakt.

1976

De Engelse koningin Elizabeth verstuurt haar eerste e-mail. Een mijlpaal in de geschiedenis van het internet omdat een wereldberoemd staatshoofd online ging.

1982 en 1983

Op 1 januari 1983 ontstond een overkoepelend netwerk dat de communicatie tussen verschillende systemen kon verwerken onafhankelijk van de onderliggende hardware. Verschillende netwerken en werden met elkaar verbonden door het TCP/IP protocol ontwikkelt door Vinton Cerf en Robert Kahn.

1983

Het Domein Naam Systeem (DNS) wordt gevormd met de inmiddels bekende begrippen .edu, .gov, .com, .mil, .org, .net, and .int. Het zorgt ervoor dat websites een naam krijgen in plaats van een nummer zoals 123.456.789.10. Namen zijn immers makkelijker te onthouden.

1984

Het ARPAnet werd gesplitst in een militair- en een publiek deel. In dat jaar schreef William Gibson, auteur van "Neuromancer," voor het eerst het begrip "cyberspace."

1988

Het Nederlandse Centrum voor Wikunde en Informatica krijft op 17 november 1988 om 14.28 uur als eerste Europese instelling toegang tot het NSFnet, het netwerk dat uitgroeide tot het wereldwijde internet. De start van de geschiedenis van het Nederlandse internet.

1989: World.std.com is de eerste commerciële internetprovider waarmee je kunt inbellen.

1991

Tim Berners-Lee heeft zijn software voor het World Wide Web klaar het heet HTML. Baanbrekend werk, waarmee je van het ene document naar een andere kunt linken. Dit is de manier waarop het internet nog steeds werkt.

1991

CERN intorduceert het World Wide Web.

1992

De eerste audio en videobeelden worden via internet verspreid. Surfen op het internet wordt populair.

1993

Het aantal websites groeit. Er zijn inmiddels ruim 600 websites waaronder het Amerikaanse Witte Huis en de Verenigde Naties. Het aantal computers verbonden aan het internet groeit naar ongeveer 2 miljoen.

1994

Netscape Communications wordt opgericht en ontwikkelt een browser. Evenals Microsoft die dat doet voor Windows 95.

1994

Yahoo! wordt opgericht door twee studenten van de Stanford Universiteit. De website diende als gids op het wereldwijde web.

1995

Compuserve, America Online en Prodigy beginnen internettoegang te verkopen. Amazon.com, Craigslist en eBay worden opgericht en gaan live.

1998

De Google zoekmachine wordt ontwikkelt en veranderd de wijze waarop mensen op internet surfen volledig.

2003

WordPress wordt gelanceerd om vervolgens het meest populair websiteplatform te worden ter wereld.

2004

Facebook gaat online en dit is dan ook de start van social media.

2005

YouTube.com lanceert en zal enkele jaren later door Google gekocht worden. Het veranderd de manier waarop wij dagelijks video's bekijken.

2006

Twitter lanceert en de oprichter Jack Dorsey, stuurt de eerste tweet: "just setting up my twttr."

2010

Facebook bereikt 400 miljoen actieve gebruikers. en Pinterest en Instagram lanceren.

Heb je aanvulling op de geschiedenis van het internet? Laat het ons weten in de comments!

Categories: Digital Marketing / Tags: , /

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing

Stel je vraag via WhatsApp