Engagement Media B.V. RSSTerwijl de witte rook uit de schoorsteen kwam vanwege de nieuwe Paus verscheen er ook een andere belangrijke aankondiging: Google kondigde afgelopen week aan op Blogspot  een aantal projecten te stoppen waaronder onze geliefde Google Reader. Als community manager zijn we voor een deel afhankelijk van RSS informatie en dit nieuws zette ons dus in beweging. We kwamen tijdens onze speurtocht naar alternatieven er gelukkig al snel achter dat er veel (betere) alternatieven zijn die we door onze trouw aan Google Reader een beetje hebben genegeerd. *bloos*.

Per 1 juli 2013 zal de Google de Reader-dienst stoppen. Tot die tijd krijgen gebruikers en developers de gelegenheid alternatieven te exploreren. Meteen maar even rondgekeken en het moet gezegd worden: er zijn alternatieven genoeg. We probeerden diverse RSS readers uit die volgens ons meer eigentijds en beter aanvoelen. Hieronder komen ze in willekeurige volgorde voorbij:

Feedly.com is het meest genoemde alternatief. Het is een product van een andere goede bekende op het gebied van Curated Content: Buffer  bufferapp.com. We werken er inmiddels zelf mee en het werkt perfect. Naast zelf rss adressen invoeren doet Feedly per categorie een groot aantal suggesties. Feedly is overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Perfect om te gebruiken in je content marketing strategie.

Newsblur ziet er op de website goed uit, dus meteen even een sign up gedaan. Maar na de sign up blijkt dat Newsblur een betaalde tool is van 24 dollar per jaar. Vanwege een overweldigende vraag zijn de gratis accounts opgeheven.  The Next Web meldt dat ze op dit moment wat servers aan het aanschaffen zijn. Wellicht is de aankondiging van Google hiervan de oorzaak?

Taptu is ook een zogenaamde news aggregator onder de noemer, DJ your news, en biedt inlog mogelijkheden met Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+. Ook RSS feeds kan je er aan toevoegen. Kijk hier op de site.

Qrius is de ‘new kid on the block’ en is in januari  door The Next Web gelanceerd als alternatief voor Google Reader. Leuke tone of voice, goeie interaction design en de website helpt je prima om informatie tot je te nemen.  Wel veel Franse en Aziatische newsfeeds, dus houd daar rekening mee.

Digg is in de Verenigde Staten een zeer bekende nieuws aggregator heeft direct na de bekendmaking van Google aangekondigd  op hun blog dat ze een RSS functionaliteit aan hun website gaan toevoegen. We kennen Digg als zeer betrouwbaar en denken dus zeker dat dit een waardig alternatief zal worden.

Netvibes Al enkele jaren gebruiken wij, als community manager, deze tool die we zeer betrouwbaar vinden. De tool werkt perfect en ze hebben inmiddels een uitgebreid assortiment van betaalde en gratis diensten. Ook handig als social media dashboard en social media monitoring.

Hootsuite is als een van de bekendste monitoring tools  (die onlangs door onze lezers tot favoriet werd verkozen ten opzichte van Tweetdeck in de #3secondenenquête) beschikt ook over een RSS feed module. Je maakt eenvoudig een stream aan die je koppelt aan alle RSS feeds die jij interessant vindt. Daarnaast kan je ook nog eens Slideshare, YouTube, Instagram en Trendspottr toevoegen. Erg handig, we gebruiken hem zelf ook.

Zite Binnen 6 uur had deze reader een alternatief voor Google Reader in de lucht. Lees hier de blogZite is een van onze favorieten vanwege de mooie grafische vormgeving en het feit dat je Zite op alle alternatieve technische platforms met veel gemak kunt gebruiken; iPad, iPhone, Androïd het werkt allemaal.

The Old Reader Dit vinden we bij Engagement Media zelf een hele leuke propositie. Op de homepage geven ze aan dat ze hetzelfde doen als jouw bekende Google Reader, maar dan beter. Nu nog in Beta; er wordt nog aan gewerkt. We houden dit alternatief voor je in de gaten. Er is al een tour dus wanneer je nieuwsgierig bent… Of kijk gewoon even op hun site 

Hebben we iets over het hoofd gezien? Zijn er nog andere goede alternatieven die je ons wilt laten weten? Laat gerust een bericht achter, daar houden wij namelijk van. Wil je een bijdrage leveren aan een totaal overzicht: help dan hier via een Google Drive document mee.

 

Bronnen & credits van dit artikel

Forbes.comEenmanierom.nlDocs.GoogleTheNextWeb.com

Met dank aan twitteraars die spontaan reageerden: @stramark @sanderbreddels @rogiervdberg @esterdelissen @kwalitisme @aukjel @florencemstrs