Verhalen persoonlijker maken

Als je een tekst schrijft wil je graag dat mensen je geloven. De tekst moet realistisch, geloofwaardig en authentiek zijn. Je verhalen moeten dicht bij jezelf staan. Als je het verhaal zelf al niet gelooft, wat moeten de lezers dan denken? Gelukkig zijn er enkele handige stappen om dit voor elkaar te krijgen. Wil je je verhalen persoonlijker maken? Pas dan deze zeven tips toe in je werk:

De zeven stappen die je verhalen persoonlijker maken
  • Vraag experts: overal zijn experts over te vinden. Of het nu gaat over modeltreinen, spoorwegovergangen of de ambassade van Guatemala, het maakt niet uit. Er is altijd wel iemand te vinden die er verstand van heeft. Deins niet terug om deze experts te benaderen voor input, vaak tilt het je verhaal namelijk naar een hoger niveau.
  • Doe veel onderzoek: deins niet terug voor een gezonde portie research. Hier gaat waarschijnlijk meer tijd in zitten dan het schrijven van je verhaal. Je wilt namelijk wél dat mensen je geloven en dat kan alleen als datgene wat je beweert ook daadwerkelijk klopt.
  • Schrijf hoe je spreekt: een gouden tip op het gebied van het maken van een persoonlijk verhaal. Gebruik regelmatig spreektaal als schrijftaal om je artikel een authentiek tintje te geven. Dit maakt het geheel minder formeel, toegankelijk en leuk voor de lezer.
  • Redigeer alsof je leven ervan afhangt: lezers weten wanneer iemand weinig moeite in een verhaal heeft gestopt. Een verhaal dat grondig is geredigeerd is vaak beter dan een verhaal waarbij dat niet is gebeurd. Hiermee maak je een goede indruk op de lezer.
  • Voeg een wijze les toe: dit zorgt ervoor dat de lezer zich kan identificeren met je verhaal. Gebruik een voorbeeld van hoe de kern van je verhaal toepasbaar is in het alledaagse leven. Dit zorgt voor een feest van herkenning bij de lezer.
  • Gebruik voorbeelden: laat niet alles over aan de fantasie van de lezer. Voorbeelden zijn een goed hulpmiddel om je verhaal duidelijk te maken.
  • Lees je verhaal hardop: dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar lees je verhaal eens hardop voor aan jezelf of iemand anders. Hierdoor komen té formele passages of onrealistische gebeurtenissen in je verhaal boven water.
Meer weten over het persoonlijker maken van verhalen?

Neem contact op met Antal de Waij.

Bron: bloggingpro.com.