Virtuele events met avatars

Ken je Second Life nog? Wellicht niet. Het was de eerste virtuele wereld, ontwikkelt door het bedrijf LindenLab in 2003. Het zou de grote doorbraak zijn omdat mensen elkaar virtueel konden treffen. Even was het een hype maar een doorbraak bleef toen uit. Maar nu blijkt elkaar virtueel ontmoeten, ook wel Avatar Based Events genoemd helemaal weer hip te zijn. Denk je dus na maanden van saaie Zoomsessies een keer aan iets anders? Denk dan aan een Avatar Based Virtueel Event. Dat zijn kort gezegd virtuele 3D-platforms voor beurzen, meetings en congressen. De bezoeker – of liever gezegd zijn/haar avatar – kan dan coronaproof actief deelnemen aan een evenement.
Het Rotterdamse voortgezet onderwijs organiseert een virtueel event
Het Rotterdamse voortgezet onderwijs heeft naar eigen zeggen de primeur met GoMeet op de Digitale Scholenmarkt, het voorlichtingsmoment voor leerlingen van groep 8. Voor leerlingen van groep 8 breekt een spannende periode aan: de overstap naar het voortgezet onderwijs. In normale tijden bezoeken ze massaal open dagen om zich te oriënteren op de school van hun keuze. Nu is dat onmogelijk. Om leerlingen toch goed te kunnen informeren, hebben (bijna) alle middelbare scholen in Rotterdam en omstreken de handen ineengeslagen voor een uniek virtueel evenement: de Digitale Scholenmarkt. Tijdens deze online bijeenkomst kunnen de circa 80 VO-scholen zich presenteren, workshops geven, praten met bezoekers en laten zien wat de school te bieden heeft. Zo krijgen leerlingen, leerkrachten, ouders en verzorgers coronaproof een goede indruk van de verschillende scholen.
10.000 mensen in één virtuele ruimte
Ad Keller, rector van het deelnemende Krimpenerwaard College en tevens voorzitter van de stuurgroep De Digitale Scholenmarkt: “We leven door corona in onzekere tijden, en dat heeft ook zijn weerslag op onze voorlichtingsactiviteiten. Maar corona maakt ook inventief. In januari komen 10.000 leerlingen en 200 leraren samen in één virtuele ruimte.”
Voor de leerlingen en hun ouders is het driedimensionale virtuele evenement niet alleen informatief, maar vooral ook leuk. Het lijkt op een avonturenspel of animatie. De leerling logt in en maakt een eigen avatar aan, dan volgt er een keuze uit schoolniveau en regio. Ouders en verzorgers kunnen ook een avatar aanmaken. Ze kunnen dus samen over de scholenmarkt rondstruinen en alle deelnemende scholen bezoeken in hun stand. Bij de stands zijn filmpjes en informatie over de betreffende school aan te klikken. De avatars kunnen vragen stellen door te chatten met een van de personen bij de stand – medewerkers van de school – of aanhaken bij een gesprek. Zo wordt het kiezen van de juiste middelbare school ook in deze roerige tijden leuk, informatief en veilig. De Digitale Scholenmarkt wordt gehouden op 21, 25 en 28 januari; op elke datum komt een ander deelgebied van de regio Rotterdam aan bod. Het evenement is zowel in de klas als thuis te bezoeken tussen 13:00 – 15:00 uur en 16:00 – 21:00 uur.
Drie Avatar Based Virtuele Event mogelijkheden
GoMeet
De Digitale Scholenmarkt werkt op basis van digitaal platform GoMeet. Met het driedimensionale platform kunnen bezoekers actief deelnemen. Je kunt een-op-een gesprekken voeren in het gangpad van de beursvloer. Of je sluit aan bij het gesprek van een groepje mensen dat je ontmoet. GoMeet wordt technisch ondersteund door de Amerikaanse virtual reality specialist VirBELA.
Event Farm
Evenals GoMeet heeft Event Famr een parntership met VirBELA om de virtual reality revolutie naar de event markt te brengen door een virtual reality ruimte te combineren met engagement technologie. Hun product, 'the Echo', biedt engagement en communicatiemogelijkheden die virtuele events en leermogelijkheden verbeteren. De software is erop gericht om interacties en samenwerking te promoten en is schaalbaar tot meer dan 10.000 gebruikers. Hieronder een leuke demonstratie van hoe het werkt.
Teooh
Het Engelse Teooh heeft ook een nieuwe manier geintroduceerd om met collega's, vrienden of familie samen te komen. Teooh onderscheid zich omdat het meer op een videospel lijkt zoals de SIMS dan een virtuele meeting ruimte. Je kunt mensen uitnodigen in specifieke ruimtes zoals bijvoorbeeld een lounge dat eruit ziet als een blokhut of een auditorium inclusief stoelen. Avatars kunnen aangemaakt en gewijzigd worden door deelnemers. Denk daarbij aan haarkleur, huidskleur, lichaamstype en andere zaken die je onderscheiden van anderen.