Wat is ChatGPT?

Lead nurturing

ChatGPT is een chatbot. Eentje die je eigenlijk alles kan vragen. Deze chatbot bestormt letterlijk de hele wereld. Binnen een week na de lanceringsdatum had ChatGPT een miljoen gebruikers. Dat is in de geschiedenis van het internet nog niet eerder voorgekomen. Dit wordt door de meeste internet professionals als een mijlpaal gezien van de geschiedenis van het internet

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot of vraagbaak die in gewone mensentaal antwoord geeft op je vraag. Het antwoord wordt gegeven in tekst die de bot zelf genereerd. De chatbot leest jouw input als een mens en levert ook tekst alsof deze door een mens geschreven is. Het voelt dus heel natuurlijk aan. Je kunt ChatGPT dus gebruiken om content te maken. Lees hier meer over hoe je artificial intelligence gebruikt om content te maken.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken?

Je gebruikt ChatGPT door naar de website OpenAI.com te gaan en een gratis account aan te maken voor ChatGPT. Het wijst zich vanzelf.

Eindeloze mogelijkheden

De chatbot kan niet alleen tekst genereren dat doen wel meer AI-schrijftools, maar ook antwoord geven op jouw vragen. Je geeft een onderwerp aan en hij geeft antwoord. Door de juiste vraag te stellen ben je in staat om uitleg te krijgen over onderwerpen waar je normaal gesproken naar googled. Je zou kunnen zeggen dat ChatGPT de nachtmerrie van Google is omdat je direct antwoord krijgt op vragen, waar je bij Google door verschillende websites heen moet worstelen om antwoord te vinden.

Toepassingsmogelijkheden

Ok, hij genereert dus tekst en dat opent de deur naar heel veel mogelijkheden. Denk daarom na voor welke mogelijkheden jij deze tool zou kunnen gebruiken. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Denk maar aan:

  • Antwoord geven op je vraag, maar ook meer uitleg geven wanneer je doorvraagt.
  • Je kunt een boek of een deel daarvan laten samenvatten.
  • Je kunt tien mogelijke opties laten genereren en daarvan een tabel laten maken.
  • ChatGPT maakt een concurrentieanalyse en een SWOT-analyse voor je.
  • Je kunt aan ChatGPT vragen computercode te schrijven of instructies.
  • Maak een gedicht of schrijf een verhaal over een onderwerp dat jij wilt.

Je kunt dus hele teksten laten schrijven vanuit een bepaald perspectief.

ChatGPT gebruiken vanuit jouw perspectief

Zoveel mensen, zoveel wensen. ChatGPT past zich aan. Je kunt een vraag stellen waarbij het antwoord wordt gegeven vanuit een bepaald perspectief. Je kunt dus opdrachten geven zich voor te doen als:

  • Een journalist
  • Een filosoof
  • Een Human Resource directeur
  • Een programmeur
  • Een reisgids
  • Een voetbalcommentator

Bedenk het maar en het antwoord dat je krijgt wordt aangevuld vanuit het door jou aangeven perspectief.

Wat betekent GPT eigenlijk?

GPT betekent "Generative Pre-training Transformer" en is een type taalmodel ontwikkeld door de organisatie OpenAI dat ontworpen is om mensachtige tekst te genereren. Het maakt gebruik van een transformatorarchitectuur, een type neuraal netwerk dat succesvol wordt toegepast bij vertalingen en taalgeneratie. GPT-modellen worden getraind op grote datasets van tekst en kunnen coherente en samenhangende opgemaakte tekst genereren wanneer ze een prompt krijgen. Ze kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende taken.

Beperkingen van ChatGPT

Elke technologie heeft z'n beperkingen, zo ook Chat GPT. Dit komt vooral doordat het model zich nog in de testfase bevindt. De organisatie van ChatGPT, OpenAI, heeft het model openbaar gemaakt om feedback van de gebruikers te ontvangen en aan de ontwikkeling ervan te werken. Beperkingen zijn onder andere;

  • De op ChatGPT beschikbare gegevens zijn beperkt tot het jaar 2021
  • ChatGPT schrijft soms foute antwoorden.
  • Het is gevoelig voor de manier waarop je vragen stelt. Soms zegt ChatGPT dat hij het antwoord niet kent. Het kan dan helpen de vraag nogmaals te stellen.
  • Het model geeft soms bevooroordeelde antwoorden op de vragen.
  • Het gebruikt vaak overdreven veel zinnen. Vooral de zinnen waarin staat dat het een door Open-AI getraind taalmodel is.
  • De chatbot is getraind om ongepaste verzoeken te weigeren.

Lees meer over AI en het maken van content

Artificial Intelligence en Content

ChatGPT updates

De bron van deze updates zijn meestal het blog van OpenAI, de eigenaar van ChatGPT. We houden dit voor je bij, zodat jij het niet hoeft te doen 🙂

Nieuwe spraakmogelijkheden (september 2023)

ChatGPT is begonnen met het uitrollen van nieuwe spraak- en beeldmogelijkheden in ChatGPT. Ze bieden een nieuw, intuïtiever type interface waarmee je een spraakgesprek kunt voeren of ChatGPT kunt laten zien waar je het over hebt. Je kunt nu dus spraak gebruiken om een, over en weer, gesprek te voeren met je GPT-assistent.

Naast dat je tegen ChatGPT kunt spreken kun je ook chatten over afbeeldingen. Je laat ChatGPT een of meer afbeeldingen zien, waarna je een vraag stelt over die afbeelding. Zo kun je zaken oplossen waarom iets bijvoorbeeld niet werkt of de inhoud van je koelkast bekijken om een maaltijd te plannen. Kortom een heel veelbelovende toepassing die je kunt gebruiken alsof er een expert naast je staat en je van advies dient.

Introductie van DALL-E3 via ChatGPT (Oktober 2023)

ChatGPT kan nu unieke afbeeldingen creëren vanuit een eenvoudige conversatie. De nieuwe functie is beschikbaar voor Plus- en Enterprise-gebruikers. Je beschrijft je visie en ChatGPT brengt het tot leven door je visuals te genereren die je kunt verfijnen. Je kunt direct in de chat om verbeteringen vragen. Dit wordt aangestuurd door ons meest capabele beeldmodel, DALL-E 3. Wil je meer lezen over generatieve AI en beelden, lees dan hier meer.

Spraak tot spraak (november 2023)

Het moet gezegd, 2023 is echt het jaar van ChatGPT. Sinds kort heeft ChatGPT in de app, die gratis beschikbaar is in jouw appstore, een nieuwe functie, de voicechat. Je hebt voor de chatfunctie een GPT Plusabonnement nodig. In de app ga je rechtsonder naar de headset en je begint een gesprek. De app geeft aan wanneer je kunt inspreken en je ziet een eenvoudige animatie, zodat je weet wanneer je moet beginnen met spreken. Je bent nu in  chatmodus en kunt over-en-weer een gesprek voeren met de AI. Je Google home of Alexa kan dus in de prullenbak. Je kunt via je instellingen nu al kiezen uit vijf stemmen waarmee je wilt praten.

Het leuke van de voice chat is dat ChatGPT het gesprek aan de gang houdt door ook jou vragen te stellen. Voor ChatGPT is dit natuurlijk belangrijk om haar voice data te trainen. Het is van belang dat je de chat wel beëindigd want op de achtergrond luistert-ie mee. Dat kun je gewoon doen door op de rode cirkel te  drukken op het venster in je telefoon. De transcriptie van het gesprek wordt vervolgens opgeslagen in de geschiedenis van je chats.  Hieronder tref je een uitgebreide video aan over ChatGPT en spraak.

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing