Wat is Gemini?

Lead nurturing

Gemini is een generatieve chatbot die content maakt. Eentje die je net als ChatGPT en de Google zoekmachine alles kunt vragen. Het is het antwoord van Google op ChatGPT, hoewel ze al jaren gewerkt hebben aan dit product. Je zou kunnen zeggen dat Google zich een beetje heeft laten verassen door de lancering van hun concurrent die daarmee geschiedenis schreef door Artificiële Intelligentie voor de massa beschikbaar te maken.

Wat is Gemini?

Google Gemini is een chatbot of vraagbaak die in gewonemensentaal antwoord geeft op je vraag. Het antwoord wordt gegeven in tekst die de chatbot zelf genereert. De chatbot begrijpt jouw input die je ingeeft door middel van een zogenaamde prompt, een vraag die je stelt zoals je Google Search ook een vraag stelt. De output is echter anders. De Gemini chatbot geeft antwoord door een mens geschreven is. Het voelt dus heel natuurlijk aan. Je kunt Gemini dus gebruiken om content te maken, programmeercode te schrijven of om rekenkundige problemen op te lossen. Lees hier meer over hoe je kunstmatige intelligentie gebruikt om content te maken.

Waarin verschilt Google Gemini met ChatGPT

Gemini onderscheidt zich doordat het gebruikmaakt van alle actuele informatie die op het openbare internet staat. Ook geeft Gemini antwoorden waarbij gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen, zoals je dat van Google Search gewend bent. ChatGPT daarentegen wordt gevoed met internetdata tot eind 2021. Gemini is daarmee per definitie actueler.

Het nieuwe Gemini-model van Google lijkt een van de grootste en meest geavanceerde AI-modellen tot nu toe te worden. Vergeleken met andere populaire modellen die op dit moment AI-chatbots aansturen, valt Gemini op door zijn multimodale eigenschap, terwijl andere modellen, zoals GPT-4, afhankelijk zijn van plugins en integraties om echt multimodaal te zijn.

Gemini is multimodaal

Multimodaal betekent dat het een AI syteem is die is ontworpen om informatie uit meerdere gegevensbronnen of gegevenstypen tegelijk te verwerken en te begrijpen. Google Gemini bestaat uit een familie, of aan elkaar gerelateerde AI-modellen, net als GPT van OpenAI. Het grote verschil: hoewel Gemini tekst kan begrijpen en genereren zoals andere LLM's, kan het ook van nature andere soorten informatie begrijpen, bewerken en combineren, zoals afbeeldingen, audio, video's en code. Je kunt het bijvoorbeeld een vraag geven als "wat gebeurt er in deze afbeelding?" en een afbeelding toevoegen, en het zal de afbeelding beschrijven en reageren op verdere vragen om meer complexe informatie....

Gemini 1.5

Deze upgrade van 1.0 naar Gemini 1.5 levert drastisch verbeterde prestaties. Gemini's Pro versie (een betaalde versie) wordt geroemd omdat deze een miljoen token context heeft. Elk AI-model heeft een bovengrens voor het aantal tokens die je kunt invoeren (de prompt). Maar ook een bovengrens voor het aantal tokens in de gegenereerde output van het model. Eenvoudig gezegd, hoe meer tokens een AI-model tegelijkertijd kan verwerken, hoe sneller en beter het AI-model output genereert. Het aantal tokens is dus een zekere maatstaf van de prestaties van een AI-model. Het betekent een nieuwe stap in de concurrentiestrijd met ChatGPT en andere AI-modellen. Gemini 1.5 heeft een nieuwe technische infrastructuur en kan een groot aantal taken aan. De prestaties zijn uitzonderlijk. Zie onderstaande afbeelding om de kracht van Google Gemini te duiden.

Gemini 1.5

Gemini 1.5 Pro wordt geleverd met een standaard contextvenster van 1.000.000 tokens.

Waarom is dit een belangrijke stap?

Het vergroten van de context naar een miljoen is de grootste upgrade in 2024 van een AI-model tot nu toe. Het betekent dat je hele filmscripts kunt analyseren, urenlange voetbalwedstrijden kunt analyseren en de hoogtepunten eruit kunt laten halen. Maar Gemini Pro spreekt ook vrijwel elke taal, hoe zeldzaam ook, ter wereld. Het zijn de eerste stappen naar een wereld waarin informatie nog verder gedemocratiseerd wordt.

Hoe kan ik Google Gemini gebruiken?

Er is geen wachtlijst voor het gebruik van Gemini. Je gaat gewoon naar de website van Gemini en je meld je aan, dat kan gewoon met een bestaand Google account. Dit wijst zich vanzelf. Gemini begrijpt verschillende talen, ook Nederlands, je kunt 'm dus gebruiken voor het genereren van copy, teksten en andersoortige artikelen.

Gemini heeft extra functies die Gemini onderscheiden van andere chatbots. Je ziet dat Gemini je bij elk antwoord ook twee andere "concept antwoorden" geeft waarop je kunt klikken. Ik merkte dat het opnieuw genereren van de concepten veelal vergelijkbare resultaten oplevert. Je kunt ook je prompt aanpassen door op het potloodpictogram te klikken of een nieuwe prompt gebruiken om te proberen een beter antwoord van Gemini te krijgen.

Maak content met Google Gemini en meer

De chatbot kan niet alleen tekst genereren dat doen wel meer AI-schrijftools, maar ook antwoord geven op jouw vragen. Je geeft een onderwerp aan en hij geeft antwoord. Door de juiste vraag te stellen ben je in staat om uitleg te krijgen over onderwerpen waar je normaal gesproken naar Googled. In de video hieronder zie je een beetje hoe Gemini werkt en dingen begrijpt.

Lees meer over AI en het maken van content

Artificial Intelligence en Content

Gemini Extenties

Gemini deelt informatie met Google, zoals je locatie, om de relevantste reactie te geven - maar je kunt zelf bepalen welke extensies Gemini mag gebruiken. Gemini i verbonden met:

  • Google flights
  • Google hotels
  • Google maps
  • Google Workplace en
  • YouTube

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing