Wat is Google Bard?

Lead nurturing

Google Bard is een chatbot die content maakt. Eentje die je net als ChatGPT en de Google zoekmachine alles kunt vragen. Het is het antwoord van Google op ChatGPT, hoewel ze al jaren gewerkt hebben aan dit product. Je zou kunnen zeggen dat Google zich een beetje heeft laten verassen door de lancering van hun concurrent die daarmee geschiedenis schreef door Artificiële Intelligentie voor de massa beschikbaar te maken.

Wat is Google Bard?

Google Bard is een chatbot of vraagbaak die in gewonemensentaal antwoord geeft op je vraag. Het antwoord wordt gegeven in tekst die de chatbot zelf genereert. De chatbot begrijpt jouw input die je ingeeft door middel van een zogenaamde prompt, een vraag die je stelt zoals je Google Search ook een vraag stelt. De ouput is echter anders. De Googl Bard chatbot geeft antwoord door een mens geschreven is. Het voelt dus heel natuurlijk aan. Je kunt Google Bard dus gebruiken om content te maken, programmeer code te schrijven of om rekenkundige problemen op te lossen. Lees hier meer over hoe je artificial intelligence gebruikt om content te maken.

Waarin verschilt Google Bard met ChatGPT?

Google Bard onderscheid zich doordat het gebruik maakt van alle actuele informatie die op het openbare internet staat. Ook geeft Google Bard antwoorden waarbij gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen, zoals je dat van Google Search gewend bent. ChatGPT daarentegen wordt gevoed met internetdata tot eind 2021. Google Bard is daarmee per definitie actueler.

Google Bard is op 6 januari 2023 geïntroduceerd door de CEO van Google, Sundar Pitchai. Technisch gezien is Google Bard is een product van 2 Google producten. De chatbot die al in 2021 werd gelanceerd genaamd Google's LaMDA. Deze afkorting staat voor Language Model for Dialogue Applications. Google Bard wordt nu gevoed door het meest geavanceerde Large Language Model genaamd PaLM2.

Hoe kan ik Google Bard gebruiken?

Er is gelukkig geen wachtlijst voor Het gebruik van Google Bard. Je gaat gewoon naar de website van Google Bard en je meld je gratis aan, dat kan gewoon met een bestaand Googleaccount. Supergemakkelijk, het wijst zich vanzelf. Google Bard begrijpt verschillende talen, ook Nederlands, je kunt ém dus gebruiken voor het genereren van copy, teksten en andersoortige artikelen.

Google Bard heeft een belangrijke extra functies die Google Bard onderscheiden van andere chatbots. Je ziet dat Bard je bij elk antwoord ook twee andere "concept antwoorden" geeft waarop je kunt klikken. Ik merkte dat het opnieuw genereren van de concepten veelal vergelijkbare resultaten oplevert. Je kunt ook je prompt aanpassen door op het potloodpictogram te klikken of een nieuwe prompt gebruiken om te proberen een beter antwoord van Bard te krijgen.

Hoe kan ik Google Bard gebruiken?

Maak content met Google Bard en meer

De chatbot kan niet alleen tekst genereren dat doen wel meer AI-schrijftools, maar ook antwoord geven op jouw vragen. Je geeft een onderwerp aan en hij geeft antwoord. Door de juiste vraag te stellen ben je in staat om uitleg te krijgen over onderwerpen waar je normaal gesproken naar googled.

Toepassingsmogelijkheden

Ok, hij genereert dus tekst en dat opent de deur naar heel veel mogelijkheden. Denk daarom na voor welke mogelijkheden jij deze tool zou kunnen gebruiken. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos. Denk maar aan:

  • Antwoord geven op je vraag, maar ook meer uitleg geven wanneer je doorvraagt.
  • Je kunt een boek of een deel daarvan laten samenvatten.
  • Je kunt tien mogelijke opties laten genereren en daarvan een tabel laten maken.
  • Google Bard maakt een concurrentieanalyse en een SWOT-analyse voor je.
  • Je kunt aan Google Bard vragen computercode te schrijven of instructies.
  • Maak een gedicht of schrijf een verhaal over een onderwerp dat jij wilt.

Je kunt dus hele teksten laten schrijven vanuit een bepaald perspectief. Ook het exporteren van een chat is een leuke extra toevoeging. Zo kun je heel gemakkelijk naar bijvoorbeeld een collega een handige prompt, inclusief het antwoord, delen.

Google Bard gebruiken vanuit jouw perspectief

Zoveel mensen, zoveel wensen. Google Bard past zich aan. Je kunt een vraag stellen waarbij het antwoord wordt gegeven vanuit een bepaald perspectief. Je kunt dus opdrachten geven zich voor te doen als:

  • Een journalist
  • Een filosoof
  • Een Human Resource directeur
  • Een programmeur
  • Een reisgids
  • Een voetbalcommentator

Bedenk het maar en het antwoord dat je krijgt wordt aangevuld vanuit het door jou aangeven perspectief.

Wat betekent Bard eigenlijk?, een leuk weetje

Google Bard dankt zijn naam aan het woord dat "dichter" betekent. Je kent het woord waarschijnlijk als beroep van Kakofonix in de strip van Asterix en Obelix. Maar dit gezegd hebbende, Bard is een verwijzing naar het de woorden Bard van Avalon die aan William Shakespeare is toegedicht als verwijzing naar zijn taalkundige capaciteiten.

Update september 2023

Bard kan nu zijn eigen output op feiten controleren en beginnen met het beoordelen van de nauwkeurigheid van de informatie die het genereert. Zo werkt 't:

1. Je kunt Bard gebruiken om tekst te genereren.

2. Als je feiten wilt controleren, kun je op de 'G' voor Google klikken

3. Bard zoekt dan op Google en vergelijkt die resultaten met wat er is gegenereerd. De tekst wordt gemarkeerd wat is bevestigd via Google en wat een hallucinatie zou kunnen zijn.

AI-systemen zoals deze zelfcontrole van Bard zullen belangrijk worden in de nabije toekomst. We verwachten meerdere van dit soort systemen bij andere genererende tools. Het is nog niet helemaal de "hallucinatie-oplossing", maar je ziet wel dat de oplossingen beter worden.

Lees meer over AI en het maken van content

Artificial Intelligence en Content

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing