Wat is Olympus?

Lead nurturing

Olympus is de generatieve chatbot van Amazon die miljoenen investeert in het trainen van een taalmodel (LLM's), in de hoop te kunnen concurreren met de topmodellen van OpenAI (ChatGPT) en Alphabet (Bard). Het model, draagt de codenaam "Olympus" een verwijzing naar de grootste berg in Griekenland, heeft 2 biljoen parameters waardoor het een van de grootste modellen zou kunnen zijn die worden getraind.  Amazon kapitaliseert hier heel duidelijk op de enorme hoeveelheid data waarover zij beschikt. Ter vergelijking, het GPT-4-model van OpenAI, een van de beste beschikbare modellen, heeft circa een biljoen parameters.

Wat is Olypus?

Amazon heeft al kleinere modellen zoals Titan getraind. De ontwikkeling van dit model is vorig jaar vertraagd. Het werkt ook samen met startups van AI-modellen zoals Anthropic en AI21 Labs en biedt deze modellen aan gebruikers van Amazon Web Services (AWS).

Amazon geeft aan dat zij denken dat het zelf ontwikkelen van modellen interessanter is voor klanten van AWS. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt, maar het gerucht gaat dat Olympus al in december op de markt kan komen.

Waarin verschilt Olympus van Google Bard of ChatGPT?

De nieuwe AI features Olympus zijn naast de omvang van het Large Language Model hoogst waarschijnlijk een integratie met Amazon Alexa om gesprekken te voeren. We spreken dan van Spraak-naar-tekst mogelijkheden. Olympus zou dan kunnen 'terugpraten' via Amazon Alexa. Een spannende ontwikkeling dus, maar laten we eerst afwachten of dit gerucht waar blijkt.

Workshop Artificial Intelligence

Lees meer over AI en het maken van content

Artificial Intelligence en Content

Meer weten over AI?

Dit artikel is er een uit een serie uitleg van de belangrijkste AI-tools. Andere artikelen zijn:

Wil je meer weten over AI? Lees dan hier alles over AI.

Laten we aan de slag gaan met jouw contentmarketing